1. Wijngaard van Duitsland
  2. 3 uur van België
  3. Moezelgebied

Rijnland-Palts

Rijnland-Palts is een van de zestien Duitse deelstaten en ligt in het zuidwesten van Duitsland. Rijnland-Palts wordt in Duitsland Rheinland-Pfalz genoemd, in Nederland gebruiken we voornamelijk de Nederlandse benaming. In de deelstaat wonen bijna 4 miljoen inwoners, en de hoofdstad is Mainz. Doordat Rijnland-Palts een veelzijdige deelstaat is, komen er jaarlijks veel toeristen op vakantie naar het gebied. Rijnland-Palts grenst aan de landen Belgie, Frankrijk en Luxemburg, en aan de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Hessen, Baden-Württemberg en Saarland. Vanaf Utrecht rijdt u in nog geen 3 uur naar de grens met België, waar u direct de deelstaat in rijdt. Het gebied is daardoor in redelijk korte tijd te bereiken, waardoor uw vakantie in Rijnland-Palts eerder begint! Een van de redenen waarom toeristen graag naar Rijnland-Palts komen, zijn de rivieren die het landschap bepalen. De rivier de Rijn loopt dwars door de deelstaat Rijnland-Palts, en kruist in het midden van de deelstaat met de rivier de Moezel, die in de Rijn uitmondt.

Streken in Rijnland-Palts

Rijnland-Palts kan worden opgedeeld in een aantal verschillende streken, die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn tijdens uw vakantie in Rijnland-Palts. De Eifelregio ligt in het noordwesten en beslaat een van de grootste stukken van de deelstaat. In het noordoosten liggen de streken Westerwald en Lahntal. De rivier de Lahn loopt hier vanuit het noordoosten richting het zuidwesten en mondt uit in de Rijn, niet ver van de plek waar de Moezel ook in de Rijn over gaat. In het zuidoosten van de deelstaat liggen de regio’s Rheinhessen en Pfalz, die aan de oostkant begrensd worden door de rivier de Rijn. Tussen de streken Eifel en Pfalz ligt het moezelgebied, de Hunsrück en het Naheland. Deze regio’s vormen voor een groot deel het centrum van de deelstaat, en liggen ingeklemd tussen de Moezel en de Rijn.

Wijn, een manier van leven

Rijnland-Palts wordt ook wel de “Wijngaard van Duitsland” genoemd. In de deelstaat bevinden zich namelijk 6 van de 13 Duitse wijnbouwgebieden. In Rijnland-Palts wordt daardoor zo’n 70% van alle Duitse wijn geproduceerd, waardoor het de belangrijkste deelstaat voor de wijnbouw in Duitsland is. Wijn is daarom voor de bewoners van deze regio ook veel meer dan alleen een drank, het is een manier van leven. De vele wijnplantages op glooiende heuvels zorgen voor een prachtige sfeer en tijdens uw vakantie in Rijnland-Palts mag een bezoekje aan een wijnboerderij dan ook niet ontbreken. Hier kunt u zien hoe de beroemde wijnen gemaakt worden, en natuurlijk mag u ook proeven!

Zoek & Boek
 

Over Rijnland-Palts

Ligging:
✓ Zuidwesten van Duitsland
✓ 3 uur van België

Landschap:
✓ Rivier de Rijn
✓ Rivier de Moezel

Wijngaard van Duitsland:
✓ Belangrijkste deelstaat voor wijnbouw
✓ Beroemde wijnen

Park Plattegrond
 
Omgeving
Wijn